fbpx

De mensen en de filosofie achter het Instituut

shutterstock_274840136

Onze missie: stimulerende persoonlijkheden helpen vormen


Medewerkers, teamleiders en managers opleiden tot krachtige persoonlijkheden, die een stimulerende rol spelen in tijden van verandering en gewenning. Die oog hebben voor anderen en samen een organisatie vormen waar je trots op kan zijn.
Dat was in 2015 de reden voor Anton Vlaanderen om het Instituut voor Veranderkunde op te richten. En nu wij met een groep van ervaren veranderkundigen en coaches het instituut dragen is dat ook onze overkoepelende missie. Daar geloven wij in en daar willen wij ook graag met jou aan werken, in jouw organisatie. Ons voornaamste doel is niet om van jou een super-specialist te maken die alles weet van organisatieverandering en verandermanagement (al zullen we je daar zeker een eind mee op weg helpen), maar om je vaardigheden te versterken om, in de dagelijkse praktijk, anderen te motiveren en te stimuleren.

Onze visie: veranderen is mensenwerk


In de praktijk hebben wij gemerkt dat veel veranderingen stroef verlopen, onnodige frustratie opleveren of zelfs volledig stuklopen doordat er te rationeel gekeken wordt naar het veranderproces.  De organisatiedoelen en de analyse daarachter krijgen de meeste aandacht. Maar, hoewel belangrijk, ze moeten niet de toon bepalen: veranderen is mensenwerk! Dat vraagt om een veel gevoelsmatiger benadering. Om een verandering prettig en efficiënt te laten verlopen moeten de mensen, die daarbij betrokken zijn, begrijpen waarom deze zinvol is, doorhebben welke bijdrage zijzelf kunnen leveren en zich gehoord en geïnspireerd voelen. De praktijk bevestigt dit keer op keer. Veranderen gaat om emoties. Wij laten je dat zelf ervaren en helpen je om je manier van werken en denken daarop aan te passen.

Onze ervaring: veranderen leer je vooral in de praktijk


Omdat wij zelf hebben geleerd, dat het kennen van theorie nog niet betekent, dat je die ook kunt toepassen, vinden onze opleidingen en trainingen ook plaats in de praktijk. De dagelijkse praktijk blijkt altijd weer complexer en weerbarstiger dan verwacht. Daarop leren inspelen, daar gaat het om. Natuurlijk voorzien we je van een gedegen basis aan theoretische ideeën, modellen en concepten, maar je zult zien, dat je ze pas gaat beheersen als je ze toepast in de praktijk. Daarom ga je aan de slag in jouw eigen werkomgeving. Met je collega's, je managers en de anderen waarmee je in je werk te maken hebt. Spannend én leerzaam. Je houdt rekening met de historie en dynamiek van je organisatie en van de teams daarbinnen, met de omgeving en met steeds veranderende situaties. Alles heeft invloed op de manier waarop jij het veranderproces vorm geeft. Dat leer je nooit uit een boek, dat ervaar je alleen in de praktijk. En los je ook alleen op in de praktijk, met de creativiteit die past bij de situatie.

Onze mensen: ervaren veranderkundigen en coaches


Hoewel je in onze opleidingen en workshops vooral leert van je eigen ervaringen, sta je er natuurlijk niet alleen voor. Wij ondersteunen je met ervaren veranderkundigen en coaches, die zelf dat leerproces uit die weerbarstige praktijk maar al te goed kennen. Het zijn allemaal opleiders, trainers of coaches met een ruime ervaring in allerlei organisaties. De meesten hebben een eigen bedrijf, adviseren zowel non-profit als profit organisaties over verandertrajecten en geven daarnaast opleidingen en trainingen, elk op hun eigen specifieke vakgebied. In onze opleidingen ga je er meerdere tegenkomen - zo leer je ook van hun verschillende aanpakken en ervaringen. Allemaal zijn ze betrokken bij de continue vernieuwing en kwaliteitsbewaking van onze programma's: ook wij blijven al doende leren.
Een overzicht van onze opleiders en coaches vind je hier.

Meer informatie

Wil je eens sparren - vrijblijvend - met één van onze mensen? Of ben je benieuwd naar wat wij als het Instituut voor Veranderkunde voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via tel. 06 23 58 76 51 of info@instituutvoorveranderkunde.nl.